Opleiding

Mantrailen is voor de meeste honden een natuurlijk zoekwijze. Elke hond kan dit aangeleerd worden voor zover hij niet opgeleid werd in het speuren naar andere geuren verschillend aan de menselijke geur. De opleiding tot een operationeel team (hond en geleider) neemt jaren in beslag. Laat u echter hierdoor niet afschrikken, opleidingen gebeuren op een speelse manier zodat de motivatie van het team steeds groter word.

De hond werkt zelfstandig en moet zonder de tussenkomst van de geleider de problemen zelf leren oplossen. Sporen worden steeds langer en moeilijker zodat het team in moeilijke omstandigheden kan werken (fysisch en psychisch). De hond moet leren zich uitsluitend te concentreren op de geur die werd aangeboden en de geleider moet zijn hond leren “lezen”. Lezen wil zeggen dat de geleider moet verstaan en interpreteren wat zijn hond hem toont en wil vertellen. Enkel door regelmatige en doorgevoerde training kan het team zich verbeteren en zich klaar maken voor operationele interventies. De grenzen van het team worden hierdoor ook steeds hoger gelegd.

Hoofdinstructeur

Roger Poelmans

Momenteel beschikken wij over twee gebrevetteerde instructeurs “Mantrailing NBAS” (National Bloodhound Association Switserland). Roger, hierboven op de foto, heeft zijn opleiding gevolgd in Zwitserland en de USA. Als hondengeleider kwam hij in contact met buitenlandse collega’s die met een Sint Hubertushond aan “Mantrailing” deden en startte hij het project “Mantrailing”, dit is nu reeds 15 jaar terug. Verschillende jaren werkte hij met zijn Sint-Hubertushond, Engie, als operationele hondengeleider. Hij volgde gedurende jaren seminaries in het buitenland; Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, USA, en dit om zowel zichzelf te verbeteren als ervaringen van anderen te aanhoren. Momenteel is zijn operationele hond overleden maar wenst hij al zijn praktische ervaringen met u te delen. Tijdens seminaries kunnen wij beroep doen op andere, uit het buitenland, ervaren en gebrevetteerde instructeurs.

Instructeur

Chantal

SInds 2021 is Chantal, hierboven in de foto, instructeur “Mantrailing NBAS” (National Bloodhound Association Switserland).

Assistent Instructeur

Nicky Ghijsens

Op dit moment zijn er geen openstaande vacatures voor hondengeleider. De opleidings trajecten zijn volzet.